Sparta vyhrála v Mariboru 2:0!

20.08.2009 22:53

S cílem připravit si co nejlepší pozici pro pražskou odvetu odjížděli fotbalisté Sparty k prvnímu duelu Play-off Evropské ligy do Mariboru. Doma bohužel museli zůstat vykartovaný gólman Jaromír Blažek a zraněný záložník Patrik Berger. Omlazený tým alezvládl zápas výborně, dvakrát skóroval a po výhře 2:0 se přiblížil základní skupině Evropské ligy.


Jediným mužem nad třicet let v základní sestavě tak byl stoper Tomáš Řepka. V brance se podruhé v aktuální sezoně představil Matúš Kozáčik, záloha zůstala od posledního duelu s Kladnem stejná. Do útoku se postavila dvojice Václav Kadlec - Bony Wilfried.
Domácí začali agilně, okamžitě po výkopu se hrnuli ke Kozáčikově brance, Popovic ale centroval nepřesně. Sparta poprvé zahrozila po deseti minutách hry - Kamil Vacek vybojoval skluzem míč, přihrál jej Václavu Kadlecovi, který ve vápně upadl po souboji s zadákem Mariboru. Penalta se nepískala. Slovinci na chvíli vypadli z tempa, po několika minutách se ale hra znovu vyrovnala. Ve chvíli, kdy se hosté začali dostávat pod tlak, propadl dlouhý nákop za mariborskou obranu. Bony Wilfried předběhl všechny soupeře a pod padajícím gólmanem Ranilovičem přesně zakončil - 0:1! Maribor mohl po chvíli odpovědět, Kozáčik si ale s prudkou a nebezpečnou střelou Pavloviće poradil. Bonyho zastavovali domácí obránci jen velmi těžko. Chvíli před půlí se útočník z Pobřeží Slonoviny obtočil kolem jednoho z protivníků, zamířil ale bohužel těsně vedle. Na druhé straně se snažil kanonýr Tavares, pálil ale nad. Půli Sparta vyhrála 1:0.

Druhý poločas načala příležitost Václava Kadlece, mladý forvard ale pálil z dobré pozice nad. Domácí se k přímému ohrožení Kozáčikovy branky dostávali minimálně, po pádu Pavloviće ve vápně se dožadovali penalty, sudí byl ale jiného názoru. Sparta byla nebezpečná, další Kadlecova rána do protipohybu gólmana mířila těsně vedle. Čtvrt hodiny před koncem musel odstoupit zraněný Luboš Hušek, do hry šel Niklas Hoheneder. Tlak Mariboru byl čím dál zoufalejší, domácí se navíc nevyvarovali nepřesností v rozehrávce. Několik minut před koncem vybojoval Bony výborně balon, zbavil se postupně dvou zadáků slovinského celku a svoji následnou střelu namířil přesně k tyči - 0:2! Sparta si pak zbytek utkání pohlídala a mohla se radovat z důležité výhry.

Zpět