Sparťané dobyli Eden!

05.10.2009 19:48

Do prvního derby ligové sezony 2009/2010 vstoupili sparťané s několika změnami oproti jejich minulému utkání v Dánsku. Nejcitelnějších změn doznala záloha, po svém boku poprvé nastoupili Hušek s Kovbou, doplnění Vackem a Kaloudou. V útoku pak nahradil nevýrazného Prudnikova mladík Kadlec.

První větší příležitost utkání si připsali v osmé minutě domácí, kdy po Pamićově zaváhání servíroval míč do vápna Černý, před nabíhajícím Šenkeříkem však měl k míči blíže Řepka. Chvíli poté centroval ze stejné pozice Vasiljevič, ale ani on nebyl úspěšný.
Na druhé straně se už už do šance dostával po Hubníkově sklepnutí Wilfried, sešívaný stoper Suchý na poslední chvíli zatáhl za ruční brzdu a míč s vypětím všech sil vykopl na roh.
O poznání úspěšnější byl sparťanský útočník v 29. minutě. Kaloudovu standardku lehce prodloužil Kušnír, Vaniak zázračně vyrazil, avšak jen k volnému Wilfriedovi, který míč poslal do sítě - 0:1!
Vstřelený gól dodal sparťanům sebevědomí a do konce první půle se dostali ještě do několika nadějných příležitostí. Tu největší promarnil dvě minuty před koncem Kovba, kdy mířenou hlavičkou jen těsně minul pravou tyč Vaniakovy branky. Na druhé straně ještě pálil Šenkeřík, na jistého Blažka si ale nepřišel.

Do druhého dějství vstoupili svěřenci s jedinou změnou. Denise Kovbu nahradil jiný cizinec v rudém dresu, Rakušan Niklas Hoheneder.
Sešívaní zlobili hned z kraje druhé půle. Sám na Blažka mohl postupovat Černý, ale míč si při souboji se sparťanským brankářem až příliš předkopl a svým teatrálním pádem sudího Jecha evidentně příliš neohromil.
První obrovská šance domácích přišla v pětašedesáté minutě. K přímému kopu z dobrých pětadvaceti metrů se postavil Belaid a krásnou ranou trefil břevno Blažkovy branky.
Postupem času se domácí dostávali do tlaku, který se snažili podpořit i nasazením veterána Šmicera, který se na ligovém trávníku octl poprvé po osmi měsících.
Z ničeho nic ale nabídli slávisté rudému útoku možnost rychlého brejku, který zakončil Vašek Kadlec pouze do boční sítě Vaniakovy branky.
Tlak domácích ale pokračoval dál. Dvakrát se na pravé straně objevil volný Krajčík a jeho prudké centry před Blažka doslova zaváněly gólem. Čtyři minuty před uplynutím základní hrací doby se do Šmicerova centru nůžkami opřel Šenkeřík, slávistický útočník ale poslal míč pouze mezi červenobílé příznivce.
Definitivně rozhodnout mohl Luboš Hušek, který po Wilfriedově přiťuknutí stál na hranici vápna osamocen, jeho dělovku ale s velkými problémy vykopl Vaniak. Ještě větší šanci promarnil v posledních vteřinách Alex Prudnikov, když po Holendově pasu vypálil těsně vedle slávistické branky.

To však rudým nevadilo - v derby zvítězili!

 

SK Slavia Praha - AC Sparta Praha 0:1

Branka: 29. Wilfried
ŽK: Šmicer - Kadlec, Hoheneder, Holenda, Kušnír

Sestavy:
Slavie:
Vaniak - Hubáček, Vomáčka, Suchý, Krajčík - Černý (79. Vlček), Belaid (75. Grajciar), Ragued, Vasiljevič (75. Šmicer) - Hloušek, Šenkeřík.
Sparta: Blažek - Kušnír, Hubník, Řepka, Pamić - Vacek, Hušek, Kovba (46. Hoheneder), Kalouda - Wilfried (93. Prudnikov), Kadlec (82. Holenda).

Rozhodčí: Jech - Filípek, Mencl

Diváci: 19370

Zpět