Z Kodaně bez bodu

01.10.2009 21:10

Do druhého utkání základní skupiny Evropské ligy nastoupili sparťané, oproti minulému střetnutí s PSV, s několika změnami. Tou nejpodstatnější a nejpřekvapivější bylo nasazení Alexe Prudnikova po bok Jana Holendy. Ruský útočník nastoupil poprvé v základní sestavě od svého příchodu ze Spartaku Moskva. Druhá změna byla očekávaná - reprezentanta Martina Zemana nahradil na levém kraji záložní řady Luboš Kalouda.

Úvod utkání byl opatrný. Kodaň hrozila z častých centrů, sparťanskou obranu provětrával především útočník N'Doye, do větší gólové příležitosti se však ani jeden z týmů v první desetiminutovce nedostal. Domácího brankáře Wilanda vystrašil až ve dvanácté minutě pohotovou ranou z hranice vápna Holenda, dánský brankář však robinsonádou vyrazil míč mimo nebezpečí.
Domácím se podařilo se prosadit až v minutě osmnácté, kdy si na přetažený rohový kop nejvýše vyskočil brazilec Santin, hlavou ale o půl metru sparťanskou branku minul. Sparťané odpověděli bleskově, o minutu později centroval před branku Žofčák, na jeho přesný míč naskakoval osamocen jak Hubník, tak Prudnikov, ani jednomu z nich se ale míč za Wilanda posunout nepodařilo. Hosté byli v těchto fázích utkání aktivnějším týmem.
Udeřilo ale na druhé straně. Odražený míč propadl k volnému N'Doyemu, který využil zaváhání sparťanských stoperů a osamocen se tváří v tvář Blažkovi nemýlil - 1:0.
Domácím se vstřeleným gólem narostla křídla ještě do konce pětatřicáté minuty několikrát nebezpečně zahrozili. Druhému gólu byl nejblíže opět N'Doye, po rohovém kopu však z dobré pozice hlavičkoval mimo.

V druhé půli se sparťané dlouho ne a ne dostat do tempa. Domácí kombinovali na půli rudých a rychlých kontrů se příliš obávat nemuseli, sparťané až příliš kazili rozehrávku. Hrálo se tak především na polovině hostujícího týmu, přestože se trenér Chovanec rozhodl oživit ofenzivu Bonym Wilfriedem. To se mu podařilo, avšak jen částečně, rudí si dlouho nedokázali vytvořit větší tlak - ba co víc, jen zřídka se dostávali ke kombinaci u soupeřova vápna.
Ani domácí však v druhém dějství nepředváděli nikterak kvalitní výkon. I oni sáhli k výměně v útočné řadě, Santina nahradil Almeida a byl u první velké příležitosti druhé pětačtyřicetiminutovky. Pronikl po levé straně, svou akci však z dobré pozice zakončil velice nepřesnou střelou.
Do poslední desetiminutovky nastoupil i mladík Václav Kadlec, do útočného snažení se čím dál častěji zapojoval i Roman Hubník. Ve čtyřiaosmdesáté minutě mohl potrestat zaváhání kodaňské obrany Kalouda, lob z hloubi pole si však nezpracoval ideálně a následně míč ztratil.
V nastaveném čase mohli domácí zasadit Spartě gólovou tečku, N'Doye kolmicí našel volného Almeidu, ten ale technickou ranou těsně minul levou tyč Blažkovy branky. Ten samý hráč chvíli nato ve vápně napálil odražený míč, ale vedl si stejně jako při předchozím pokusu.
I na druhé straně se bylo na co dívat. Wilfried míč sklepl přesně na Prudnikova, ten si ale míč v klíčové chvíli nezpracoval.
Největší sparťanskou šanci promarnil v posledních vteřinách Kadlec. Prudnikov jej našel osamoceného před kodaňskou brankou, mladý útočník z bezprostřední blízkosti jen trestuhodně nastřelil nohy brankáře Wilanda.
To bylo od obou týmů vše. Sparťané v Kodani podlehli domácímu FC 0:1.

 

FC Kodaň - AC Sparta Praha 1:0

Branka: 25. N'Doye
ŽK: Kušnír

Sestavy:
Kodaň:
Wiland - Pospěch, Larsson, Antonsson, Wendt - Vingaard (86. Norregaard), Kvist, Hutchinson, Gronkjaer - N´Doye, Santin (67. Almeida).
Sparta: Blažek - Kušnír, Hubník, Řepka, Pamić - Žofčák (46. Střeštík), Hušek (80. Kadlec), Vacek, Kalouda - Prudnikov, Holenda (54. Wilfried).

Rozhodčí: Kaasik - Leevand, Reinvald - Kaldma, Tohver.
Diváci: 15 043

Zpět