Výhra 1:0 posunula Spartu do Evropské ligy

27.08.2009 23:27

Před týdnem sparťané zvítězili na hřišti NK Maribor 2:0, dnes před nimi stál úkol potvrdit toto vítězství na domácí půdě a postoupil přes slovinského mistra do základní skupiny Evropské ligy. V porovnání s nedělním vítězstvím nad Mladou Boleslaví udělal Jozef Chovanec dvě změny v základní sestavě. Na pravém kraji středové řady nastoupil Igor Žofčák a v útoku, po boku střelce obou branek z prvního utkání Bony Wilfrieda, se objevil hrdina nedělního zápasu Václav Kadlec. Utkání přihlíželo téměř 13 000 diváků, kteří vytvořili sparťanům skvělou atmosféru.

Sparťané si vytvořili hned v úvodních minutách utkání tlak, ze kterého vzešly dvě šance Bony Wilfrieda. V té první hlavičkoval po přesném centru Martina Zemana těsně vedle, vše si ale vynahradil ve čtvrté minutě. To si naskočil na centr Igora Žofčáka z pravé strany a obloučkem na vzdálenější tyč překonal gólmana Raniloviče. Rychle vstřelený gól domácí viditelně uklidnil a i v následujících chvílích se s chutí tlačili před branku Mariboru. Nejednou o sobě ovšem dali vědět i Slovinci. Zejména aktivní Brazilec Tavares hrál s velkou chutí a v osmé minutě nebezpečně vystřelil jen těsně vedle branky. Více živo bylo přesto na druhé půlce hřiště. Jen kousek chyběl k přesnému zakončení Romanu Hubníkovi, pumelici z kopačky Denise Kovby zablokovali obránci na rohový kop. Poté ohrozil branku Raniloviče po samostatné akci nepovedeným centrem Ondřej Kušnír, následně zlikvidoval slovinský gólman střelu Igora Žofčáka. Závěr poločasu obstarala velká šance Václava Kadlece, proti jehož pokusu zblízka se blýskl opět Ranilovič. I tak doprovázel sparťany při odchodu do kabin potlesk tribun.

První velkou šanci ke zvýšení náskoku měl ve druhé půli Václav Kadlec, po rychlé akci Sparty však v pokutovém území chvilku zaváhal a jeho následnou střelu z otočky zablokovali obránci soupeře. Odražený míč napálil pěkně Ondřej Kušnír a ačkoliv mířil přesně k tyči, gólman byl připraven. Krásnou akci předvedli sparťané po hodině hry, kdy sklepl přízemní centr Kušníra špičkou kopačky na branku Bony, ovšem Ranilovič vykopl. Oživení do hry domácích přinesl Alex Prudnikov, který se na trávník dostal v 62. minutě zápasu. Jeho následná samostatná akce však byla zastavena těsně před brankou. Postupem času se do hry dostali i Martin Jirouš a Marek Střeštík. Závěr zápasu byl ve znamení územní převahy Sparty, jejíž hráči nenechali nic náhodě a zodpovědně si do posledních vteřin plnili své úkoly. Potěšit skvělé fanoušky druhou brankou mohl v samém závěru Igor Žofčák, tvrdou ranou ale o několik centimetrů přestřelil. V té době stadionem kroužila mexická vlna, diváci si plně vychutnávali postup Sparty do základní skupiny Evropské ligy.

Zpět