Sparta v Teplicích 0:0

24.07.2009 23:35

Dlouho očekávané první ligové kolo sezony 2009/10 zavedlo Spartu do severočeských Teplic, na stadion, kde se jí již osm let nepodařilo zvítězit. Poslední tříbodový zisk se datuje do října 2001, kdy jednogólové vítězství zařídil Libor Sionko. Zlomit dlouhou sérii nezdarů na Stínadlech se tentokrát pokusila sestava, do které se nevešel žádný z nově příchozích hráčů. Jozef Chovanec vsadil na osvědčenou jedenáctku, která odehrálo závěr minulé sezony. Plány mu však citelně narušilo zranění kapitána Patrika Bergera, který měl v přípravných zápasech výbornou formu. Na jeho místě nastoupil mladík Kamil Vacek. V útoku dostala při indispozici Václava Kadlece šanci dvojice Bony Wilfried - Jan Holenda.

Sparťané vstoupili do utkání aktivně a v prvních minutách hry se usadili na polovině soupeře. Více než rohový kop a první střelecký pokus utkání, při kterém Jan Holenda přestřelil branku, však z územní převahy nevytěžili. První opravdové vzrušení vnesl na Stínadla kriminální faul Ljevakoviče na Romana Hubníka. Sparťanská šestka může být ráda, že skluz vedený oběma nohama neodnesla vážnějším zraněním. A oddychl si bezpochyby i teplický obránce, když se v ruce sudího Královce objevila karta barvy žluté. Krásnou akci nabídli sparťané zaplněnému stadionu po čtvrthodině hry. Na jejím konci byl centr Ondřeje Kušníra a hlavička aktivního Jana Holendy, který v těžké pozici v záklonu nebezpečně hlavičkoval na teplickou branku. Tomáš Grigar však byl pozorný a nadvakrát míč vyrazil na rohový kop. Záhy na sebe nahlas upozornili i domácí, když Rosa našel hezkou přihrávkou před brankou Mareše. Ten z však gólové pozice branku minul. Vzrušení se nakonec ukázalo jako zbytečné, protože teplický útočník zakončoval z ofsajdové pozice. Chvíli poté se sparťané dožadovali penalty. V pokutovém území se uvolnil Honza Holenda a rozbíhal se sám vstříc Grigarovi, když jej poslal zezadu k zemi Klein. Píšťalka sudího však zůstala němá. V pětatřicáté minutě odcentroval z levé strany Manuel Pamič, Jan Holenda prodloužil míč na Bony Wilfrieda, který jej v těžké pozici usměrnil těsně vedle levé tyče. Když se neujala ani střela Kamila Vacka těsně před vypršením pětačtyřicetiminutovky, šlo se do kabin za bezbrankového stavu.

Do druhé půle nastoupila obě mužstva beze změn. V první gólové příležitosti se objevili domácí, konkrétně Mareš. Uvolnil se na hranici pokutového území a vyslal na Jaromíra Blažka nebezpečnou a přesně mířenou střelu, po které se musel zkušený gólman hodně natahovat. Nakonec však bez problémů ukryl balon do svých rukavic. Gól visel ve vzduchu krátce poté i na druhé straně, když pěkný střílený centr Martina Zemana lehce tečoval Bony Wilfried a míč prolétl jen několik centimetrů vedle levé tyče. V sedmdesáté minutě vystřídal Jana Holendu vstříc svému prvnímu startu v rudém dresu Alexander Prudnikov. Hned po minutě pobytu na hřišti se ruský mladík zapojil do velmi nadějné akce svého týmu. Rychlý brejk sparťanů vstříc otevřené teplické obraně však zastavila dýmovnice, která na hřiště přilétla ze sektoru hostujících fanoušků... Rozhozená teplická obrana tak měla velké štěstí. Do gólové šance se Alexander Prudnikov dostal až v 84. minutě, kdy po krásném průniku Ondřeje Kušníra trefil z úhlu pouze boční síť! Do konce zápasu se už nic důležitého nestalo a Sparta si tak přes souvislou převahu veze ze Stínadel "pouze" bod za bezbrankovou remízu.

 

Zpět